Skórki cytrusowe w kosmetykach
DOI:
https://doi.org/10.20883/jofa.55Słowa kluczowe:
skórka cytrusowa, pielęgnacja skóry twarzy, pomarańcza, cytryna, mandarynkaAbstrakt
Cytrusy, poza niewątpliwymi walorami smakowymi docenianymi od wielu wieków, charakteryzują się także znaczącymi właściwościami prozdrowotnymi, dzięki zawartym w nich naturalnym składnikom o istotnej aktywności. Na całym świecie najczęściej spożywaną częścią cytrusów jest świeży miąższ lub wyciśnięty z niego sok. Pozostałość w postaci skórek traktowana jest przez konsumentów jako odpad, jednak w rzeczywistości jest to bogate źródło melasy, pektyn oraz polifenoli, witamin, soli mineralnych, olejków eterycznych i karotenoidów o aktywności przeciwutleniającej. Substancje te bardzo często występują w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Przyczyniają się one do opóźniania formowania się zmarszczek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności skóry twarzy.
Pobrania
Bibliografia
Żwawiak J, Zaprutko L. Owoce cytrusowe w kosmetyce. Kosmet Kosmetol. 2013;96(3–4):26–29.
Plinius Secundus G. (77 AD) Naturalis Historiae (Natural History (1952) Pliny the Elder, Trans.). Cambrige, USA: Harvard University Press, The Loeb Classical Library. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Plin.+Nat.+toc.
Trytek M, Paduch R, Fiedurek J, Kandefer-Szerszeń M. Monoterpeny- stare związki, nowe zastosowania i biotechnologiczne metody ich otrzymywania. Biotechnol. 2007;76(1):135–155.
Lorenzetti BB, Souza GEP, Sarti SJ, Santos-Filho D, Ferreira SH. Myrcene mimics the peripheral analgesic activity of lemon-grass tea. J Ethnopharmacol. 1991;34:43–48.
de Carvalho CCCR, da Fonseca MMR. Carvone: Why and how should one bother to produce this terpene. Food Chem. 2006;95:413–422.
Bocco A, Cuvelier ME, Richard H, Berset C. Antioxidant activity and phenolic composition of citrus peel and seed extracts. J Agric Food Chem. 1998;46:2123–2129.
Magiorkinis E, Beloukas A, Diamantis A. Scurvy: past, present and future. Eur J Int Med. 2011;22:147–152.
Malko MW, Wróblewska A. The importance of R-(+)-limonene as the raw material for organic syntheses and for organic industry. Chemik. 2016;70(4):193–202.
Curini M, Cravotto G, Epifano F, Giannone G. Chemistry and biological activity of natural and synthetic prenyloxycoumarins. Curr Med Chem. 2006;2:199–222.
Zou Z, Xi W, Hu Y, Nie C, Zhou Z. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chem. 2016;196:885–896.
Levander OA, Ager AL, Beck MA. Vitamin E and selenium: Contrasting and interacting nutritional determinants of host resistance to parasitic and viral infections. Proc Nutr Soc. 1995;54(2):475–487.
Li S, Wang H, Guo L, Zhao H, Ho CT. Chemistry and bioactivity of nobiletin and its metabolites. J Funct Foods. 2014;6:2–10.
Kozłowska A, Szostak–Węgierek D. Flavonoids – food sources and health benefits. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(2):79–85.
Apraj VD, Pandita NS. Evaluation of skin antiaging potential of Citrus reticulata blanco peel. Pharmacognosy Res. 2016;8(3):160–168.
Rizza S, Muniyappa R, Iantorno M, Kim J, Chen H, Pullikotil P, Senese N, Tesauro M, Lauro D, Cardillo C, Quon MJ. Citrus Polyphenol Hesperidin Stimulates Production of Nitric Oxide in Endothelial Cells while Improving Endothelial Function and Reducing Inflammatory Markers in Patients with Metabolic Syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(5):E782–E792.
Wang Y, Yu H, Zhang J, Gao J, Ge X, Lou G. Hesperidin inhibits HeLa cell proliferation through apoptosis mediated by endoplasmic reticulum stress pathways and cell cycle arrest. BMC Cancer. 2015;15:682–693.
Delort E, Bowen D. Exploring Citrus diversity to create the next generation of citrus flavors. Perfumer & Flavorist. 2017;39:17–27.
Miyazato H, Hashimoto S, Hayashi S. First identification of the odour‑active unsaturated aliphatic acid (E)-4-methyl-3-hexenoic acid in yuzu (Citrus junos Sieb. Ex Tanaka). Flavor Fragr J. 2013;28:62–69.
Tajima K, Tanaka S, Yamaguchi T, Fujita M. Analysis of green and yellow yuzu peel oils (Citrus junos Tanaka): Novel aldehyde components with remarkably low odor thresholds. J Agric Food Chem. 1990;38:1544–1548.
Miyazato H, Hashimoto S, Hayashi S. Identification of the odour-active aldehyde trans-4,5-epoxy-(E,Z0-2,7-decadienal in yuzu (Citrus junos Sieb. Ex Tanaka). Eur Food Res Technol. 2012;235:881–891.
Full G, Schreier P. Kovalentechromatographie: Ein wertvolleshilfsmittel fuer die aromastoffanalytik von thiolen im spurenbereich. Lebensmittelchemie. 1994;48:14.
Starkenmann C, Niclass Y, Escher S. Volatile organic sulfur-containing constituents in Poncirus trifoliata (L.) Raf. (Rutaceae). J Agric Food Chem. 2007;55:4511–4517.