Green tea for beauty
DOI:
https://doi.org/10.20883/jofa.5Keywords:
green tea, polyphenols, catechins, EGCG, beauty, cosmetologyAbstract
Green tea has long been in demand because of its health‑related properties. It is thanks to its catechins belonging to the group of polyphenols, which have a strong antioxidant effect. Among the catechins contained in the infusion of green tea, the key role is played by EGCG, which content is 48–59%. Green tea has anticancer, anti‑atherosclerotic, anti‑inflammatory, anti‑bacterial and anti‑aging properties. In cosmetology it is used among many cosmetics that improve the appearance of skin.
Downloads
References
Turek IA, Kozińska J, Drygas W. Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń. Kardiologia Polska. 2012;70(8):848–852.
Stańczyk A. Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromat Chem Toksykol. 2010;XLIII(4):498–504.
Wierzejska R. Wpływ picia herbaty na zdrowie‑aktualny stan wiedzy. Przegl Epidemiol. 2014;68:595–599.
Drygas W, Kozińska J, Turek I. Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń. Kardiologia Polska. 2017.
Bońkowski M, Kłódka D, Telesiński A. Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (Dust i Fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2008;1(56):103–113.
Ostrowska J. Herbaty — naturalne źródło antyoksydantów. Gazeta Farmaceutyczna. 2008;1:46–49.
Muzolf‑Panek M. Aktywność przeciwutleniająca i proutleniająca katechin występujących w herbacie zielonej.Poznań. 2009.
Donejko M, Galicka E, Niczyporuk M, Przylipiak A. Właściwości antynowotworowe galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie. Postepy Hig Med Dosw. 2013;67:26–34.
Nowak A, Klimowicz A. Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2013;62(1):87–93.
Zillich OV, Schweiggert‑Weisz U, Hasenkopf K, Eisner P, Kerscher M. Release and in vitro skin permeation of polyphenols from cosmetic emulsions. Int J Cosmet Sci. 2013 Oct;35(5):491–501.
Sawicka B, Skiba D, Krochmal‑Marczak B, Bienia B. Surowce i praktyki kosmetyczne — badania i dowody naukowe od starożytności do nowoczesności. Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. 2016;1(10):141–150.
Miazga‑Sławińska M, Grzegorczyk M. Herbaty — rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2014;63(3):473–479.
Chen J, Li Y, Zhu Q, Li T, Lu H, Wei N, Huang Y, Shi R, Ma X, Wang X, Sheng J. Anti‑skin‑aging effect of epigallocatechin gallate by regulating epidermal growth factor receptor pathway on aging mouse model induced by d‑Galactose. Mech Ageing Dev. 2017 Jun;164:1–7.
Feng B, Fang Y, Wei SM. Effect and mechanism of epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Against the hydrogen peroxide‑induced oxidative damage in human dermal fibroblasts. J Cosmet Sci. 2013 Jan‑Feb;64(1):35–44.
Kim E, Hwang K, Lee J, Han SY, Kim EM, Park J, Cho JY. Skin Protective Effect of Epigallocatechin Gallate. Int J Mol Sci. 2018 Jan 6;19(1). pii: E173. doi: 10.3390/ijms19010173.
Scalia S, Trotta V, Bianchi A. In vivo human skin penetration of (-)-epigallocatechin-3-gallate from topical formulations. Acta Pharm. 2014 Jun;64(2):257–265.
Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants. 2017;6(2):1–16.
Matysek‑Nawrocka M, Cyrankiewicz P. Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach. Postępy fitoterapii. 2016;2:139–144.
Borowiecka J, Wesołowski W. Składniki wyrobów perfumeryjnych zawierających zieloną herbatę analizowane techniką GC/MS. Bromat Chem Toksykol. 2010;XLIII(3):445–451.