Zielona herbata dla urody
DOI:
https://doi.org/10.20883/jofa.5Słowa kluczowe:
zielona herbata, polifenole, katechiny, EGCG, uroda, kosmetologiaAbstrakt
Zielona herbata cieszy się od dawna dużym zainteresowaniem ze względu na przypisywane jej właściwości prozdrowotne, głównie dzięki zawartym w niej katechinom należącym do grupy polifenoli, które działają silnie przeciwutleniająco. Wśród katechin występujących w naparze zielonej herbaty kluczową rolę odgrywa EGCG, którego zawartość wynosi 48–59%. Zielona herbata ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwstarzeniowe. W kosmetologii znajduje zastosowanie wśród wielu kosmetyków, które poprawiają wygląd skóry.
Pobrania
Bibliografia
Turek IA, Kozińska J, Drygas W. Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń. Kardiologia Polska. 2012;70(8):848–852.
Stańczyk A. Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromat Chem Toksykol. 2010;XLIII(4):498–504.
Wierzejska R. Wpływ picia herbaty na zdrowie‑aktualny stan wiedzy. Przegl Epidemiol. 2014;68:595–599.
Drygas W, Kozińska J, Turek I. Zielona herbata jako czynnik protekcyjny w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób serca i naczyń. Kardiologia Polska. 2017.
Bońkowski M, Kłódka D, Telesiński A. Zawartość wybranych metyloksantyn i związków fenolowych w naparach różnych rodzajów herbat rozdrobnionych (Dust i Fannings) w zależności od czasu parzenia. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2008;1(56):103–113.
Ostrowska J. Herbaty — naturalne źródło antyoksydantów. Gazeta Farmaceutyczna. 2008;1:46–49.
Muzolf‑Panek M. Aktywność przeciwutleniająca i proutleniająca katechin występujących w herbacie zielonej.Poznań. 2009.
Donejko M, Galicka E, Niczyporuk M, Przylipiak A. Właściwości antynowotworowe galusanu epigallokatechiny zawartego w zielonej herbacie. Postepy Hig Med Dosw. 2013;67:26–34.
Nowak A, Klimowicz A. Zdrowotne oddziaływanie polifenoli zielonej herbaty. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2013;62(1):87–93.
Zillich OV, Schweiggert‑Weisz U, Hasenkopf K, Eisner P, Kerscher M. Release and in vitro skin permeation of polyphenols from cosmetic emulsions. Int J Cosmet Sci. 2013 Oct;35(5):491–501.
Sawicka B, Skiba D, Krochmal‑Marczak B, Bienia B. Surowce i praktyki kosmetyczne — badania i dowody naukowe od starożytności do nowoczesności. Rośliny w nowoczesnej kosmetologii. 2016;1(10):141–150.
Miazga‑Sławińska M, Grzegorczyk M. Herbaty — rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. 2014;63(3):473–479.
Chen J, Li Y, Zhu Q, Li T, Lu H, Wei N, Huang Y, Shi R, Ma X, Wang X, Sheng J. Anti‑skin‑aging effect of epigallocatechin gallate by regulating epidermal growth factor receptor pathway on aging mouse model induced by d‑Galactose. Mech Ageing Dev. 2017 Jun;164:1–7.
Feng B, Fang Y, Wei SM. Effect and mechanism of epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Against the hydrogen peroxide‑induced oxidative damage in human dermal fibroblasts. J Cosmet Sci. 2013 Jan‑Feb;64(1):35–44.
Kim E, Hwang K, Lee J, Han SY, Kim EM, Park J, Cho JY. Skin Protective Effect of Epigallocatechin Gallate. Int J Mol Sci. 2018 Jan 6;19(1). pii: E173. doi: 10.3390/ijms19010173.
Scalia S, Trotta V, Bianchi A. In vivo human skin penetration of (-)-epigallocatechin-3-gallate from topical formulations. Acta Pharm. 2014 Jun;64(2):257–265.
Saric S, Notay M, Sivamani RK. Green Tea and Other Tea Polyphenols: Effects on Sebum Production and Acne Vulgaris. Antioxidants. 2017;6(2):1–16.
Matysek‑Nawrocka M, Cyrankiewicz P. Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z herbaty, kawy i kakao oraz ich zastosowanie w kosmetykach. Postępy fitoterapii. 2016;2:139–144.
Borowiecka J, Wesołowski W. Składniki wyrobów perfumeryjnych zawierających zieloną herbatę analizowane techniką GC/MS. Bromat Chem Toksykol. 2010;XLIII(3):445–451.